سوپرچسب گیاهی ساخته شد

زیپو كالا: پژوهشگران دانشگاه آلتو (Aalto) با همكاری پژوهشگران دانشگاه توكیو، سیچوان و بریتیش كلمبیا موفق به ساخت یك چسب موسوم به سوپرچسب از گیاهان شده اند كه هم با محیط زیست سازگار است، هم در عین سفت چسباندن، به راحتی قابل كندن است.
به گزارش زیپو كالا به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، بااینكه چسب های به اصطلاح سوپرچسب (superglues) می توانند بسیار مفید باشند، اما آنها بطور معمول از مواد شیمیایی مضر ساخته می شوند، بعلاوه كندن آنها بعد از چسباندن بسیار دشوار است. حالا دانشمندان یك سوپرچسب گیاهی ساخته اند كه در صورت ضرورت به راحتی قابل جدا شدن است.

این چسب آزمایشی با همكاری پژوهشگران دانشگاه آلتو در فنلاند، دانشگاه توكیو در ژاپن، دانشگاه سیچوان چین و دانشگاه بریتیش كلمبیا در كانادا طراحی شد. ماده فعال این چسب، نانوذرات سلولزی است كه از گیاهان به صورت نسبتاً ارزان حاصل می شود.

بعدها این ذرات حتی می توانند از مواد گیاهی دور ریخته شده مانند ضایعات كشاورزی یا كارخانه تولید كاغذ تامین شوند.

آب به این نانوذرات اضافه می شود و مخلوط حاصل بین دو سطح قرار داده می شود. هنگامی كه گرما متعاقباً روی محلول اعمال می شود، آب تبخیر و موجب می شود كه ذرات با تبدیل شدن به لایه های جانبی نانو كریستال سلولزی، با سطح های كناری پیوند ایجاد كنند.

در نهایت اگر كسی اهتمام كند دو سطح را مستقیماً از هم جدا كند، انجام این كار بسیار دشوار خواهد بود؛ چونكه فقط یك قطره از این چسب می تواند نیروی كششی تا ۹۰ كیلوگرم را تحمل كند.

گفته می شود اگر دو سطح در جهت های مخالف به طرف دیگر كشیده شوند، نیروی عمود بر صفحه اعمال می شود و پیوندها نسبتاً به راحتی شكسته می شوند. در حقیقت، استواری این چسب در این حالت یك هفتادم حالت اول است. بدین سبب چسب را می توان با فشار جانبی جدا كرد.

هم اكنون حدود دو ساعت طول می كشد تا این چسب شكل بگیرد، بااینكه با افزایش گرما می توان این زمان را كم كرد. بااینكه درجه حرارت بالاتر (بالاتر از ۵۰ درجه سانتیگراد) منجر به ایجاد سطح پیوند كوچكتر می شود.

بعد از توسعه این چسب، امید است كه بتوان از آن در صنایعی از قبیل الكترونیك یا بسته بندی استفاده نمود. بدین ترتیب بعد از دور انداختن آنها، به راحتی بازیافت می شوند.

این تحقیقات در مجله Advanced Material انتشار یافته است.

منبع: