به گزارش زیپو کالا قم مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه در سال قبل میزان ۲۱۲۸ تن انواع آبزیان گرمابی، سردابی، خاویاری، تیلاپیا و بیش از ۶ میلیون قطعه ماهیان زینتی در ۳۴۷ مرکز پرورش ماهی استان تولید گردید، تصریح کرد: برای سال جاری تولید ۲۳۰۰ تن انواع آبزیان پیش بینی شده و در سال پایانی برنامه هفتم توسعه میزان تولید ۳۰۰۰ تن آبزیان در نظر گرفته شده است.
خشکسالی از بلایای طبیعی به حساب می آید که می تواند در همه جنبه های زندگی و بخش های مختلف جامعه تأثیر مستقیم و غیر مستقیم داشته باشد و باید گفت خشکسالی معلول دوره ای از شرایط خشک غیر عادی است که دوام زیادی دارد و موجب به هم خوردن تعادل در وضعیت هیدرولوژی می شود، تمایز این پدیده با سایر بلایای طبیعی در این است که خشکسالی به تدریج و در دوره زمانی طولانی عمل می کند و امکان دارد آثار آن بعد از چند سال ظاهر شود ازاین رو آنرا پدیده و بلیه ای خزنده می دانند.
به گزارش زیپو کالا به نقل از ایسنا، می توان گفت کشاورزی نخستین بخش اقتصادی می باشد که تحت تاثیر خشکسالی قرار می گیرد بدین سان زمانی که رطوبت خاک از نیاز واقعی محصول کمتر باشد و به خسارت در محصول منجر شود خشکسالی رخ داده، البته نیاز آبی گیاهان با هم متفاوت می باشد ازاین رو مفهوم خشکسالی برای محصولات مختلف یکسان نیست.
آبزی پروری بعنوان یکی از زیر مجموعه های بخش کشاورزی در هنگام خشکسالی می تواند تحت اثر سوء قرار بگیرد این مشکل در استانهای غیر ساحلی یعنی در استان هایی که از منابع آب های داخلی مثل چاه های کشاورزی، قنوات، چشمه ها و رودخانه برای پرورش آبزیان استفاده می نمایند اثرات بیشتری به دنبال دارد.
استان قم همچون استان هایی است که با عنایت به اقلیم خشکی که دارد همیشه با معضل کمبود آب مواجه بوده اما این معضل در سالهای اخیر با عنایت به کمبود سطح بارش ها بیش از همیشه خودرا نشان داده است ازاین رو با وجود خشکسالی یکی از مسائل مهم حفظ و تامین امنیت غذایی است و در این بین صنعت آبزی پروری می تواند نقشی پر رنگ در تامین امنیت غذایی ایفا کند.
استان قم نیز با وجود همه این محدودیت های منابع آبی در صنعت آبزی پروری جایگاه خوبی پیدا کرده که نه فقط به تامین امنیت غذایی کمک می نماید بلکه افزایش و رونق اشتغال را هم به دنبال دارد.
در همین راستا در مورد همسو بودن پرورش آبزیان با فعالیتهای کشاورزی، جایگاه استان در صنعت آبزی پروری و امکان توسعه آن، میزان تولید و صادرات محصولات آبزی با مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان قم به گفت و گو پرداختیم.
سید محمد رضا طاهری مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان قم در گفت و گو با خبرنگار ایسنا ضمن اشاره به اینکه فعالیت پرورش آبزیان همسو با فعالیتهای کشاورزی بوده، خاطرنشان کرد: به ویژه پرورش ماهیان خاویاری دارای توجیه و بازده اقتصادی مناسبی است و در همین رابطه با استفاده از روش های نوین آبزی پروری، گسترش مکانیزاسیون استخر ها، مدیریت بهینه بهداشت، بهره گیری از سامانه های تصفیه فیزیکی و بیولوژیکی آب، توجه به پرورش گونه های مناسب با شرایط اقلیمی استان و نصب اینورتر در چاه های کشاورزی، فعالیتهای در رابطه با تولید آبزیان در استان قابلیت توسعه هر چه بیشتر را دارد.
طاهری افزود: در سال ۱۴۰۰ تعداد ۵ دوره آموزشی تخصصی تکثیر و پرورش و مکانیزاسیون آبزیان جهت کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی غیر دولتی استان برگزار گردیده است.
وی افزود: از آغاز سال ۱۴۰۰ با همکاری مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی تا حالا ۶ برنامه رادیویی جهاد سبز در مورد پرورش ماهیان گرمابی، تیلاپیا، زینتی، سردابی، زالوی طبی و فوائد مصرف آبزیان بمدت ۴۹۵ دقیقه و ۴ برنامه تلویزیونی زنده با عناوین ماهیان زینتی، سردابی و زالوی طبی بمدت ۱۵۵ دقیقه تهیه و از شبکه سراسری برکت جهاد کشاورزی پخش گردیده است.
مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه پارسال میزان ۲۱۲۸ تن انواع آبزیان گرمابی، سردابی، خاویاری، تیلاپیا و بیش از ۶ میلیون قطعه ماهیان زینتی در ۳۴۷ مرکز پرورش ماهی استان تولید گردید، خاطرنشان کرد: برای سالجاری تولید ۲۳۰۰ تن انواع آبزیان پیشبینی شده و در سال پایانی برنامه هفتم توسعه میزان تولید ۳۰۰۰ تن آبزیان در نظر گرفته شده است.
طاهری با تاکید بر اینکه قم دارای ۸ مرکز تولید ماهیان خاویاری با ظرفیت پروانه بهره برداری ۱۰۵ تن گوشت است و جایگاه ششم کشور را در تولید خاویار پرورشی بدست آورده، اظهار نمود: گوشت و خاویار پرورشی استان بدلیل استفاده از آب های تمیز و نظارت مستمر کارشناسان دامپزشکی مزرعه و اداره کل دامپزشکی استان فاقد هرگونه آلودگی بوده و با بهترین کیفیت از استقبال خوبی برای صادرات برخوردار می باشد.
وی اضافه کرد: نخستین صادرات گوشت فیل ماهی پرورشی کشور توسط بخش خصوصی در سال ۸۶ بمیزان ۳ تن و نخستین صادرات خاویار فیل ماهی پرورشی کشور توسط بخش خصوصی در سال ۹۰ توسط آقای محمد تقی برخوردار پرورش دهنده ماهیان خاویاری استان قم صورت گرفته است.
مدیر شیلات و امور آبزیان جهاد کشاورزی استان ضمن اشاره به اینکه پارسال میزان ۱۲۸ کیلوگرم خاویار پرورشی نیز در استان قم استحصال و صادر شده، اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ آقای محمد تقی برخوردار پرورش دهنده ماهیان خاویاری استان قم به عنوان نمونه ملی پرورش دهنده ماهیان خاویاری در آب های داخلی کشور انتخاب گردیدند.
طاهری با بیان اینکه قم دارای جایگاه یازدهم کشور در تولید ماهیان زینتی می باشد، تاکید کرد: افتتاح دومین مرکز مهارت آموزی تکثیر و پرورش ماهیان زینتی در منطقه محروم دهستان قمرود استان قم نقش مهمی در توسعه فرصت های سرمایه گذاری و اشتغال در بخش تولید ماهیان زینتی خواهد داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه اولویت کاری این مرکز توسعه، آموزش و ترویج تکثیر و پرورش ماهیان زینتی سازگار با آب شور است، ابراز کرد: اولین مرکز مهارت آموزی و پژوهشی تکثیر و پرورش ماهیان زینتی استان نیز از سال ۱۳۹۷ مشغول فعالیت است که تا حالا موفق به دستیابی به بیوتکنیک تکثیر مصنوعی و نیمه مصنوعی ۱۰ گونه ماهیان زینتی وارداتی و ارائه آموزش های تخصصی تکثیر و پرورش ماهیان زینتی برای بیش از ۲۰۰ نفر از دانشجویان رشته شیلات و فعالان تکثیر و پرورش ماهیان زینتی شده است.
طاهری خاطرنشان کرد: بیشترین میزان تولید آبزیان استان به ترتیب در شهرستان های قم، جعفرآباد و کهک انجام می شود و ۳۶۳ نفر بصورت مستقیم در این بخش اقتصادی مشغول به کار هستند.
وی بیان نمود: پرورش ماهیان خاویاری و ماهیان زینتی دارای بازده اقتصادی بیشتری هستند و پروانه تأسیس و تسهیلات بانکی جهت ایجاد واحدهای آبزی پروری اعطا می گردد.
طاهری با بیان اینکه سرانه مصرف آبزیان پارسال معادل ۲/۷ کیلوگرم بوده، اظهار نمود: تهیه و توزیع بسته های آموزشی فوائد مصرف آبزیان (شامل لوح فشرده، بنر، بک لیت، استند، کتابچه، انیمیشن) جهت ارتقای فرهنگ مصرف آبزیان انجام می گیرد و در این خصوص در سال ۱۳۹۹ سه عنوان انیمیشن و پارسال تعداد ۵ عنوان انیمیشن با موضوع ترویج مصرف آبزیان تهیه گردیده است.
منبع: زیپو کالا