بعد از بحران انرژی اروپا گرفتار بحران غذایی شد

زیپو کالا: زیپو کالا: با وجود کاهش قیمت انرژی، قیمت مواد غذایی در اروپا همچنان رو به افزایش است.

به گزارش زیپو کالا به نقل از ایسنا، اروپا سال میلادی گذشته، گرفتار کمبود گاز بود که موجب شد قیمت برق و هر محصولی که با بهره گیری از آن تولید می شود، افزایش پیدا کند. این بحران به لطف زمستان معتدل و همین طور حجم بالای واردات گاز طبیعی مایع (ال ان جی) از آمریکا، فروکش کرد. حالا، قیمت مواد غذایی بالا رفته است، بدون اینکه کسی دلیل آنرا بداند.

یورونیوز اوایل سال میلادی جاری گزارش کرده بود بااینکه تورم انرژی کاهش پیدا کرده، اما قیمت مواد غذایی در سراسر اتحادیه اروپا که متشکل از ۲۷ کشور عضو است، به شدت بالا رفته است. در بعضی موارد، افزایش قیمتها به ۵۰ درصد رسیده است.

روزنامه وال استریت ژورنال هم هفته جاری گزارشی در مورد معمای قیمت مواد غذایی در اروپا منتشر نمود. در این گزارش، خاطرنشان شده که در بازارهای جهانی کالاهای کشاورزی، قیمتها کاهش پیدا کرده، اما در اروپا همچنان بالا رفته است.

قیمت گاز هم در بازارهای جهانی و هم در بازار داخلی اتحادیه اروپا کاهش پیدا کرده است. اگر هزینه های انرژی پایین بیاید، پس هزینه های کلی تولیدکنندگان مواد غذایی هم باید به همین ترتیب کاهش پیدا کند. با این وجود، قیمت نهایی محصولات آنها بالا رفته است. در حقیقت، قیمت مواد غذایی در اتحادیه اروپا به حدی بالا است که دولتها برای کاهش فشار قیمتها، باید با کمک مالی مستقیم، دست به اقدام بزنند.

طبق گزارش وال استریت ژورنال، اسپانیا، ایتالیا و پرتغال بمنظور کاهش قیمتها، مالیات بر مواد غذایی را کاهش داده اند. سایر کشورهای اتحادیه اروپا، تولیدکنندگان مواد غذایی را تحت فشار گذشته اند تا قیمتها را بیش از اندازه افزایش ندهند. انگلیس هم درحال تحقیقات از تولیدکنندگان مواد غذایی درباره ی دستکاری قیمت است.

شرکت بیمه “آلیانز” (Allianz) در آوریل، این مساله را بیان کرد که شاید یکی از دلیلهای قیمتهای بالای مواد غذایی می تواند “سودگیری جبرانی” بعد از بحران انرژی باشد. آلیانز نوشت: این افزایش قیمتها می تواند ناشی از آن باشد که شرکت های فعال در بخش مواد غذایی درحال جبران ماه های سختی هستند که در فاصله مارس تا ژوئن سال ۲۰۲۲ داشتند. ما دریافتیم که بیشتر شرکتها از آن زمان تاکنون، موفق به افزایش گردش مالی فراتر از هزینه ها شده اند.

روزنامه وال استریت ژورنال نوشته است: تورم مواد غذایی، سبب شده است اروپایی ها هزینه روی مواد غذایی را کاهش دهند، آن هم در زمانی که هزینه های انرژی در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته، بسیار پایینتر آمده است و فعالیت صنعتی در اتحادیه اروپا باردیگر اوج گرفته است. یکی از بزرگترین کارخانه های آلومینیوم اروپا در فرانسه فعالیتش را از سرگرفته و شرکت یارا اینترنشنال که تولیدکننده بزرگ کود است، تولیدش را افزایش داده است. با این وجود، در وهله نخست، این احیا، سراسری نیست و ثانیا، قیمت پایینتر انرژی به سبب تقاضای کمتر برای انرژی بوده و احیای اقتصادی بزرگ اتحادیه اروپا را نشان نمی دهد.

با این حال، آن چه که وال استریت ژورنال در گزارش خود به عنوان بحران غذایی خوانده است، در حقیقت تورم غذایی است. بحران غذایی بطور معمول شامل کمبود است و کمبود تعدادی از اقلام مواد غذایی ممکنست برای اروپایی ها در راه باشد برای اینکه تولید کود که در سال میلادی گذشته کاهش پیدا کرد، موجب شد خیلی از کشاورزان از کود کمتری بهره گیرند و این به مفهوم محصول کمتر و به نوبه خود موجود بودن کمتر مواد غذایی است.

بر اساس گزارش اویل پرایس، اگر به این وضعیت، برنامه حذف چندین هزار مزرعه در هلند که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان کشاورزی اروپاست، اضافه شود، واژه “بحران” بسیار واقعی تر از نرخ تورم دو رقمی بنظر می رسد.

منبع: