مهر بررسی كرد؛ سواحل مکران گنج پنهان کشور است

به گزارش زیپو کالا، سواحل مکران که به فرموده رهبر انقلاب گنج پنهان کشور است با داشتن قابلیت های فراوان و قرار داشتن در موقعیت جغرافیایی ویژه از اهمیت بالای استراتژیکی برای ایران برخوردار می باشد.

به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر، توسعه سواحل مکران کلید واژه ای بود که اولین بار از جانب مقام معظم رهبری اعلام شد، توجه به اقتصاد دریا محور و توسعه شرق و جنوب شرق کشور در این مسئله دنبال می شود.
طبق لایحه برنامه هفتم توسعه مقرر است سهم اقتصاد دریا از تولید ناخالص داخلی از ۲ درصد به ۶ درصد افزایش پیدا کند و یکی از لوازم آن سرمایه گذاری در پس کرانه های سواحل مکران از نظر ایجاد بنادر بزرگ، راه های مواصلاتی جاده، ریل و حتی فرودگاه و خطوط دریایی، ایجاد زیرساخت های کشاورزی، گردشگری، شیلاتی و تجاری باید مدنظر قرار گیرد.
توسعه سواحل مکران و اقتدار دریایی از سالهای قبل مورد تاکید فرمانده کل قوا بوده است، در بحث اقتدار دریایی ارتش جمهوری اسلامی اقدامات خوبی انجام داده است بگونه ای که امروز در آب های آزاد جهان حضور داریم و امنیت را در زمینه دریاها و اقیانوس ها فراهم گشته است.
موافقت مجلس با یک فوریت لایحه اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران
در جلسه علنی (چهارشنبه ۲۲ شهریور ماه) مجلس شورای اسلامی بررسی دو فوریت لایحه اساسنامه سازمان توسعه سواحل مکران در دستورکار قرار گرفت. نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ۷۱ رای موافق، ۱۱۷ رای مخالف و ۸ رای ممتنع از مجموع ۲۰۷ نماینده حاضر با دو فوریت این لایحه مخالفت کردند. سپس یک فوریت این لایحه به رای گذاشته شد که نمایندگان با ۱۲۳ رای موافق، ۷۲ رای مخالف و ۲ رای ممتنع از مجموع ۲۰۹ نماینده حاضر در مجلس با آن موافقت کردند.
سواحل مکران می تواند موتور توسعه کشور باشد
حسین دهقان بعنوان نماینده دولت و رئیس سازمان توسعه سواحل مکران در دفاع از لزوم بررسی لایحه مذکور به صورت دوفوریت، اظهار داشت: امروز بیشتر از هر مساله دیگری نیازمند اقدام و عمل انقلابی هستیم چون که در صورت کوتاهی، آیندگان ما را قضاوت خواهند کرد این در شرایطی است که سواحل مکران می تواند موتور توسعه کشور باشد. باآنکه گلایه هایی از بی توجهی دولت های گذشته در گسترش این منطقه وجود دارد اما بر این باور هستیم که توسعه سواحل مکران باعث توسعه استان خواهد شد. برداشتن بار عظیم توسعه منطقه و جبران عقب ماندگی آن بدون همراهی مجلس امکان پذیر نیست.
رئیس سازمان توسعه سواحل مکران با اشاره به اینکه امروز رقبای منطقه با سرعت به دنبال حذف و خنثی سازی ظرفیتهای کشور همچون سواحل مکران هستند، اظهار داشت: غفلت ما در این حوزه می تواند نتایج غیرقابل جبرانی در راه توسعه کشور داشته باشد.

نگاه دولت سیزدهم به توسعه سواحل مکران یک نگاه فرا ملی است
حسین دهقان، نماینده ویژه رئیس جمهور و دبیر اجرایی شورای توسعه سواحل مکران، در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن اشاره به این که نگاه دولت سیزدهم به توسعه سواحل مکران یک نگاه فرا ملی است، اظهار داشت: طی سالهای گذشته، حوزه توسعه سواحل مکران و بهره گیری از ظرفیتهای اساسی که در این منطقه وجود دارد که می تواند سهم قابل توجهی از اقتصاد ملی را به خود اختصاص دهد مطرح شده ولی سرعت کار یا ابعاد مورد توجه متناسب با این خواسته و مطلوب نبوده، هر چند که در دولت های گذشته یک سری اقدامات اولیه انجام شده ولی از این نظر که چه مقدار آن اقدامات منجر به عمل و اقدام شده با آن فاصله داریم.
دهقان اضافه کرد: بیشتر اقدامات در گذشته در زمینه تهیه اسناد بوده که کارهای خوبی است و نمی توان آنها را نفی کرد ولی تا بخواهد وارد مرحله عمل شود کار سخت و دشواری است و در دولت سیزدهم چند گام بزرگ در زمینه توسعه سواحل مکران برداشته شده است. امیدواریم این گام ها را بتوانیم عملیاتی نماییم و مردم در گستره ملی و حتی فرا ملی از نتایج آن بهره مند شوند.
وی با تکیه بر این مطلب که در گام نخست یک برنامه دراز مدت توسعه ای برای منطقه مکران تدوین شده، عنوان کرد: برنامه بشکلی است که ما توسعه را تنها از این زاویه نگاه نمی نماییم که مقرر است یک سری اقداماتی صورت بگیرد که منجر به ایجاد کارخانه شود و یا صنعتی راه اندازی شود بلکه نگاه ها به جنبه های مختلف نظیر ابعاد اجتماعی، فرهنگی، بومی و زیست محیطی است.
دبیر اجرایی شورای توسعه سواحل مکران همینطور اضافه کرد: نگاه دولت سیزدهم به توسعه سواحل مکران یک نگاه فرا ملی است ضمن این که بر این باور و اعتقاد هستیم که این منطقه می تواند جنبه های صنعتی هم داشته باشد و شاید بزرگترین شاخصه آن بحث های تجاری و بازرگانی باشد. سواحل مکران را می شود به محلی برای فعالیت در چند زمینه در سطح منطقه و حتی بین المللی تبدیل کرد و این توسعه را از این منظر میتوان یک توسعه همه جانبه تلقی نمود و با استفاده از تجارت گذشته در زمینه سرمایه گذاری های بزرگ صنعتی مثل عسلویه، کاستیهایی را که در آن مناطق وجود دارد در منطقه مکران تکرار نشود و این مورد در برنامه ها لحاظ شده بگونه ای که مولفه هایی مورد توجه قرار داده شده که تأمین کننده آتیه مطلوب، متوازن و هم پا در زمینه های مختلف است.
سواحل مکران گنج پنهان کشور است
به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر، صنعت توریسم بزرگترین و متنوع ترین صنعت در دنیا به حساب می آید، خیلی از کشورها این صنعت پویا را بعنوان منبع اصلی درآمد، اشتغال و رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی می دانند و بر همین مبنا یکی از راهبردهای لازم که امروزه در اکثر کشورهای جهان مورد استفاده قرار گرفته، توسعه و گسترش گردشگری در نواحی محروم و دارای پتانسیل گردشگری می باشد.
سیستان و بلوچستان با دارا بودن ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی در امتداد سواحل مَکُران از استعداد بالقوه ای برای توسعه توریسم و گردشگری دریایی برخوردار می باشد که بهره گیری از این ظرفیت خود عاملی مهم برای رشد اقتصادی این استان به حساب می آید.
سواحل مکران که به فرموده رهبر انقلاب «گنج پنهان» کشور است با داشتن قابلیت های فراوان و قرار داشتن در موقعیت جغرافیایی ویژه از اهمیت بالای استراتژیکی برای ایران برخوردار می باشد و از این حیث، تاکید فرمانده معظم کل قوا بر احیای نام تاریخی مکران و توسعه این سواحل نشان از هوشمندی، دقت نظر و نگاه عمیق ایشان در مسائل منطقه و جهان دارد. سواحل متمایز و متفاوت مکران با طول ۵۴۱ کیلومتر بکر و دست نخورده است، از طرفی یکی از خصوصیت های سواحل مکران تلاقی کویر، تالاب، کوه و جنگل با دریا است.

رونق صنعت توریسم دریایی در سواحل مکران
علیرضا جلال زایی بعنوان سرپرست اداره کل میراث فرهنگی در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: سرمایه گذاران برای بهره مندی از این ظرفیت می توانند در هر یک از زیرساخت های گردشگری مانند مجتمع ها و تفریحگاه های گردشگری، بوم گردی ها، رستوران ها و تالارهای پذیرایی فعالیت کنند و ما هم برای آنها فرش قرمز پهن می نماییم و در این فرش قرمز حتما آنها را همراهی خواهیم کرد که بخشی از این حمایت ها در چارچوب عرضه تسهیلات است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: در زمینه گردشگری دریایی اداره کل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان آماده است از سرمایه گذارانی که علاقمند هستند در زمینه سرمایه گذاری در گردشگری دریایی ورود کنند، حمایت کند، یکی دیگر از این حمایت ها فراهم کردن مجوزهای لازم و تسهیل در امور است تا سرمایه گذاران بتوانند با این مجوزها کارکرد و زیرساخت های گردشگری را توسعه دهند. به دنبال آن هستیم تا کشتی که قبلاً بین کشور ایران و عمان درحال رفت و آمد بود و مسافران را جابجا می کرد، باردیگر راه اندازی نماییم، در این حوزه مشکلاتی بر سر راه بود که رفع شد.
وی تصریح کرد: اگر به دنبال آن هستیم که اقتصاد کشور و به تبع آن سیستان و بلوچستان فعال تر و پویاتر شود، باید چراغ گردشگری را از دریا روشن نماییم. باید فانوس گردشگری دریایی را بگونه ای روشن نماییم که این فانوس دید خیلی خوب و همگانی برای همه باشد تا سرمایه گذاران ورود کنند. بندر چابهار بعنوان تنها بندر اقیانوسی ایران دارای جذابیت ها و جاذبه های بسیار خوبی است که باید آنها را قدر بدانیم و سرمایه گذاران واقعی را جذب نماییم.

امکان توسعه ظرفیت کشاورزی و شیلات در سواحل مکران
سیدحسین حسینی معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به توسعه سواحل مکران با محوریت حکمرانی و تاکید بر دیپلماسی و اقتصاد دریا محور، اظهار داشت: ظرفیتهای توسعه سواحل مکران در قسمت کشاورزی بخصوص شیلات و آبزیان، ظرفیتهای زارعت، باغبانی و میوه های گرمسیری، دام بخصوص گاو، گوسفند و مرغ دشتیاری و ظرفیتهای منابع طبیعی و آبخیزداری جهت پیشگیری از فرسایش آب و خاک نکاتی است که باید مورد توجه قرار داد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن عرضه توضیحی در رابطه با صنایع وابسته بخش کشاورزی در منطقه و همینطور ایجاد شهرک های کشاورزی، شیلاتی، دامی و باغی در مورد اقدامات انجام شده در حوزه سواحل مکران در قسمت ساخت بنادر صیادی، توسعه پرورش ماهی در دریا (قفس) و پرورش میگو در سواحل همینطور صید فراساحلی و صید از سواحل سایر کشورها، تصریح کرد: این ظرفیت ها در یک تا دو برنامه ۵ ساله، اشتغال بیشتر از ۳۰۰ هزار نفر را در منطقه به دنبال خواهد داشت که تأمین الزامات مالی و حمایت همه دستگاههای مرتبط می تواند تسریع در عملیاتی کردن این برنامه ها را به دنبال داشته باشد.
آغاز جمعیت پذیری در شهر جدید مکران با ۲۰۰ هزار نفر جمعیت
علیرضا جعفری مدیرعامل شرکت عمران شهر های جدید به تشریح سیاستگذاری ها و مجموعه راهکارهای اجرایی آن شرکت برای ایجاد شهرک ها و شهر های جدید در منطقه مکران با عنایت به رویکرد کلی حاکمیت برای استقرار جمعیت و اشتغال در نوار ساحلی جنوب پرداخت و اظهار داشت: با عنایت به جهت گیری هایی آمایش سرزمین در کشور برای سوق دادن جمعیت به سواحل جنوبی کشور و همینطور تاکید رهبر انقلاب برای بهره مندی از سواحل مکران، جانمایی و ایجاد شهرک های مسکونی و شهر های جدید در برنامه قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت عمران شهر های جدید در ادامه تصریح کرد: بر پایه مطالعات انجام شده الان، دو شهر جدید تیس و شهر جدید مکران در منطقه چابهار و در گستره غربی جاسک و شهر جدید خلیج فارس حدفاصل میناب و بندرعباس بعنوان شهر های جدید جانمایی شده است.
جعفری اضافه کرد: با عنایت به برنامه های توسعه ای دولت در منطقه هاب انرژی مکران و استقرار بندر اقیانوسی در این منطقه، برنامه استقرار فعالیتهای پتروشیمی و صنعتی در کوه مبارک، مطالعات امکان سنجی شهر جدید مکران با ظرفیت ۲۰۰ هزار نفر جمعیت حدفاصل شهر جاسک و کوه مبارک در محدوده ۲ هزار و ۴۰۰ هکتار انجام شده است. تهیه طرح جامع شهر مکران در حال انجام می باشد که قرار است تا پس از تصویب در شورایعالی شهرسازی و معماری، عملیات استقرار مدیریت شهری در شهر جدید مکران پیگیری و عملیات اجرایی شهرسازی در این منطقه آغاز شود.
جعفری با بیان این که محدوده توسعه مکران از گوادر در مرز ایران و پاکستان تا میناب برنامه ریزی شده است، اضافه کرد: مکان یابی راه اندازی شهر جدید خلیج فارس بین میناب تا بندرعباس بعنوان شهر مکمل بندرعباس با رویکرد اقتصادی و سکونت توأمان در حال انجام می باشد.

توسعه سواحل مکران نیازمند بودجه مستقل
علی طالبی معاون اجرایی و نظارت عملیاتی دبیرخانه سواحل مکران‏ در‬ گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به یک فوریتی بودن لایحه اساسنامه توسعه سواحل مکران به این که حداقل ظرف یک ماه آینده با تصویب مجلس سازمان توسعه سواحل مکران تأسیس خواهد شد، اظهار داشت: مقدمه پیشرفت و توسعه داشتن سازوکار و بستر مناسب برای برنامه ریزی، اجرا و نظارت است اقدامات جزیره ای بدون هدف و برنامه مسیری است که این چند سال دبیرخانه توسعه سواحل مکران رفته است و نتیجه قابل قبول نگرفته است در سال ۱۳۹۵ مصوبه قانونی در مجلس شورای اسلامی مطرح می شود در چارچوب ماده ۶۸ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور تکلیف می شود سازمانی برای توسعه سواحل مکران با شخصیت شرکتی که تمام اختیارات و اقتدارها، برای مدیریت یکپارچه در منطقه را در اختیار داشته باشد تأسیس شود. البته این سازمان باید از گذشته شکل می گرفت که اگر این اتفاق می افتاد مسیر توسعه تا به امروز هموارتر پیش می رفت. همچنان که مقام معظم رهبری در فرمایشات اخیرشان در مورد عقب ماندگی بیست ساله در اجرای مأموریت ها و وظایف در سیستان و بلوچستان و شرق کشور را فرمودند.
وی اظهار داشت: بخش پایانی ماده ۶۸ قانون اشعار می دارد که ۴ ماه بعد از ابلاغ این قانون اساسنامه ای توسط دولت تهیه و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی عرضه شود. این روند در سال ۱۳۹۵ به اجرا نمی رسد و بعد از گذشت حدود ۷ سال از آن با تلاش دبیرخانه توسعه سواحل مکران ضمن تهیه اساسنامه و بررسی در کمیسیون های دولت و هیأت محترم دولت به دست مجلس شورای اسلامی رسیده و بعد از پیگیری ها در انتظار بررسی نهایی کمیسیون اقتصادی مجلس هستیم تا بعد از آن در صحن مجلس شورای اسلامی امید می رود با نظر مثبت نمایندگان محترم به تصویب برسد و امیدواریم ظرف یک ماه آتی امکان ایجاد سازمانی پویا و قدرتمند و توسعه محور برای ظهور اقدامات مؤثر در سواحل مکران فراهم شود.
این مسئول در ادامه خاطرنشان کرد: این سازمان تنها در صورتی می تواند با قدرت به کار خود ادامه دهد که تمام دستگاه ها و مردم و عواملی که در این خصوص دخیل هستند به نحو شایسته به کمک بیایند، به فعالیت خود ادامه دهند و از طرفی بتواند از ظرفیت و مشارکت مردم بهره مند شود تا جمعیت حاضر در منطقه ماندگار و مولد بماند. یکی از وظایف سازمان، مطالبه گری از دستگاه هایی که در زیرساخت های توسعه سواحل مکران فعالیت داشتند و دارند مانند راه آهن، جاده، بندر، بهداشت، انرژی و آموزشی خواهد بود. امیدواریم دستگاههای متولی بنا به وظایف قانونی خود به پای کار خواهند آمد و توسعه سرعت بیشتری خواهد گرفت.

منبع: