به گزارش زیپو کالا، مصرف برق مشترکان تا ۳۰ درصد قابل کاهش است، رکورد تولید نفت بعد از تحریم ها شکسته شد و تولید نفت و گاز در ایران تا ۱۰۰ سال آینده ادامه دارد از مهم ترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر، مصرف برق مشترکان تا ۳۰ درصد قابل کاهش است، رکورد تولید نفت بعد از تحریم ها شکسته شد و تولید نفت، گاز در ایران تا ۱۰۰ سال آینده ادامه دارد، هفته پر بارش حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان از مهم ترین اخبار آب و انرژی در هفته جاری بودند.
تغییر در زمان بارش های زمستانه نتیجه تغییر اقلیم است
عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب با اشاره به این که تغییر اقلیم در جای جای جهان درحال اتفاق است، اظهار داشت: تغییر اقلیم واقعیتی است که درحال اتفاق افتادن و غیر قابل کتمان است. تغییر اقلیم بر مقدار بارش و نوع بارش هر منطقه تاثیر گذار است به عنوان مثال در بعضی از مکانها ممکنست برف تبدیل به باران شود و یا برعکس همینطور در زمان وقوع بارش هم می تواند تاثیر گذار باشد به عنوان مثال تغییر در زمان بارش های زمستانه اتفاق بیفتد و ایران هم مانند خیلی از کشورهای دنیا تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که عکس وایرال شده ای که در فضای مجازی وجود دارد که یک طرف کوه های واقع در ترکیه برق و طرف دیگری که در ایران است خشک است چه علتی دارد اظهار داشت: اطلاع دقیقی در ارتباط با این مساله ندارم.
جلوگیری از کاهش تولید ۷۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در منطقه آغاجاری
علی همراه پور، رئیس مهندسی بهره برداری این شرکت اظهار داشت: چاه گازی ۱۰۰ از سازند آسماری میدان پازنان است که به سبب نصب نشدن شیر تزریق مواد ضد خوردگی همواره مستعد خوردگی رشته تکمیلی بوده که با تلاش کارشناسان شرکت آغاجاری و همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شیر تزریق مواد ضد خوردگی بدون حضور دکل حفاری روی آن نصب گردید.
وی اضافه کرد: نصب نشدن این شیر به ایجاد مشکلاتی همچون تحمیل هزینه های گزاف تعمیر با دکل حفاری، خارج شدن چاه از مدار تولید، کاهش خوراک تأسیسات گاز و گاز مایع ۱۰۰۰ به مقدار روزانه ۴۰ میلیون فوت مکعب و محقق نشدن تعهدات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس منجر می شد.
رئیس مهندسی بهره برداری شرکت آغاجاری اظهار داشت: در همین راستا بمنظور جلوگیری از خوردگی رشته تکمیلی و صیانت از آن، اقدام های درون چاهی در چند مرحله با دقت و حساسیت بالا انجام شد که سر انجام این اقدام ها به خارج سازی دامی (استفاده از ابزاری به جای شیر ایمنی در درون چاه گازی) از درون جایگاه شیر تزریق (SPM) و جلوگیری از کاهش تولید ۷ هزار و ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گاز طی ۶ ماه سال جاری منجر گردید.
۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه برای توسعه پروژه های اولویت دار
پیمان ایمانی رئیس هیأت مدیره شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اظهار داشت: برای راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار گاز میادین کنگان، هما، وراوی، نار، تنگ بیجار، شانول، دهلران و سرخون درمجموع ۸۸۰ میلیون دلار سرمایه گذاری مورد نیاز است که تا کنون ۴۲۳ میلیون دلار برای راه اندازی ایستگاه های تقویت فشار هما، وراوی و دهلران و مرکز تفکیک تابناک جذب شده است.
وی در مورد سرمایه گذاری در توسعه میدان های گازی این شرکت گفت: میزان سرمایه مورد نیاز برای توسعه میدان های گازی معادل سه میلیارد و۴۰۰ میلیون دلار است. این میادین شامل هالگان، سفید زاخور، سفید باغون، دی، فاز دوم آغار و توسعه پالایشگاه فراشبند، مدار، پازن، ارم، خارتنگ، گردان، توس، بابا قیر و بیستون می شود و تابحال میزان ۱۰۰ میلون دلار برای توسعه میدان های دی، فاز دوم آغار، خارتنگ و توس از منابع داخلی نفت تأمین شده و قراردادهایی منعقد شده است.
مصرف برق مشترکان تا ۳۰ درصد قابل کاهش است
حمیدرضا پیرپیران معاون هماهنگی توزیع توانیر اظهار داشت: تبعیت صنعت برق از رشد فزاینده مصرف برق و ایجاد ظرفیتهای جدید نیروگاه و خطوط برای پاسخگویی به رشد بالای مصرف که سال قبل به ۵.۷ درصد رسید را نیازمند راه اندازی سالانه ۵ هزار مگاوات نیروگاه، پست و خطوط انتقال مربوطه عنوان نمود که جدا از هزینه های جاری، حداقل ۲۵۰ هزار میلیارد تومان بار مالی برای صنعت برق به همراه دارد و این نگاه طی ۲ سال قبل تغییر پیدا کرده و صنعت برق از رشد غیرمنطقی مصرف پیروی نمی نماید.
وی کاهش ۳۰ درصد از مصرف برق مشترکان را با تغییر نگاه و مدل مصرف امکانپذیر دانست و گفت: با تغییر پمپ و شناور در قسمت کشاورزی، تغییر الکتروموتورها در قسمت صنعت و تغییر سامانه های سرمایشی در قسمت خانگی میتوان تا ۳۰ درصد از مصرف برق را کم کرد و صنعت برق را از طرح های توسعه نیروگاه و خطوط طی ۷ – ۸ سال آینده بی نیاز ساخت.
صادرات گاز ایران به عراق طبق برنامه برقرار است
سعید عقلی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار داشت: صادرات گاز ایران به کشور عراق از ۲ نقطه تبادلاتی به انجام می رسد که طبق توافق ۲ ماه پیش با طرف عراقی، یکی از نقاط تبادلاتی، در آغاز سال جاری میلادی (۲۰۲۴) بمنظور اجرای فرایند سنجش اندازه گیری دوره ای از مدار خارج و الان تعهدات توافق شده از مسیر نقطه دوم درحال اجراست.
وی اشاره کرد: اجرای کالیبراسیون (سنجش اندازه گیری) در فرایند اجرای تعهدات صادراتی امری معمول است که قبل از این هم انجام شده و محدود به قرارداد صادرات گاز به عراق نیست. باتوجه به مبنا قراردادن سال میلادی در قراردادهای صادراتی، در این دوره از سال کالیبراسیون دوره ای به انجام می رسد تا طرفین قابلیت نظارت بر حسن انجام تعهدها را پیدا کنند.
رکورد تولید نفت بعد از تحریم ها شکسته شد
علیرضا دانشی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آئین گشایش چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان با تکیه بر این که سال جاری ۲۸۱ مجموعه دانش بنیان و مجموعه های سازنده تجهیزات و قطعات صنعت نفت، ۲۷ مجموعه فنی و ۴۷ تأمین کننده کالا در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد، اظهار داشت: از این تعداد ۱۰۹ مجموعه از مراکز دانش بنیان حاضرشده مربوط به استان خوزستان و استانهای غربی کشور است.
وی با اعلان اینکه ۷ هزار و ۵۰۰ قلم کالای اساسی که به سبب تحریم، دولت گذشته را در عرصه تولید نفت زمین گیر کرده بود در دستور ساخت داخل قرار گرفت، اظهار داشت: در دولت سیزدهم با اراده و تصمیم درست مجموعه صنعت ۶۸ درصد پیشرفت دراین زمینه داریم.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تاکید کرد: حالا پس از سال ها در بهترین شرایط تولیدی بعد از تحریم قرار داریم که با همت سازندگان داخلی، مراکز دانش بنیان و … حاصل شده است.
تا دو سال آینده تمام گازهای مشعل جمع آوری می شوند
محسن خجسته مهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به این که طرح های جمع آوری گازهای همراه، ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، اظهار داشت: در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه برای جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است.
معاون وزیر نفت افزود: از شروع دولت سیزدهم تحقق رشد تولید بعد از یک دوره رکود و تحریم مورد تاکید بوده است و تا انتهای سال افزایش تولید مناسبی خواهیم داشت.
خجسته مهر با اشاره به این که سرمایه گذاری و توسعه میدان های نفت و گاز با محور میدان های مشترک، کشف بازارهای جدید و افزایش صادرات نفت و گاز در دولت سیزدهم انجام شد، اضافه کرد: در آغاز دولت سیزدهم ۴۶۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه وجود داشت و صنعت نفت باید این کسری بودجه را جبران می کرد.
مصرف گاز به اوج رسید / مشکلی برای گازرسانی نداریم
سعید عقلی با اشاره به مقدار مصرف گاز کشور، اظهار داشت: در شنبه گذشته، کاهش دما در بعضی استانهای کشور، سبب شد تا حجم مصرف گاز در قسمت خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده از ۵۳۲ میلیون مترمکعب به ۵۵۲ میلیون مترمکعب در روز برسد که البته باتوجه به پیش بینی های انجام شده، مشکلی برای گازرسانی به اقصی نقاط کشور وجود ندارد.
وی با اعلان اینکه این حجم مصرف، بیشتر از ۷۰ درصد از کل گاز تولیدی کشور را شامل می شود، اظهار داشت: از مجموع ۵۵۲ میلیون مترمکعب گاز مصرفی در این بخش، ۳۸۶ میلیون مترمکعب معادل ۷۰ درصد در قسمت خانگی، ۱۱ درصد در صنایع غیر عمده، ۹ درصد در قسمت عمومی و تجاری و ۱۰ درصد در مجموع، در قسمت حمل و نقل و کشاورزی مصرف شده است.
اختلالات قطع برق روستاهای محاصره در برف رو به پایان است
مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق گفت: از تعداد ۹۷ روستای محاصره شده در برف فقط ۲۲ روستا باقی مانده که بعد از اتمام عملیات گروههای امدادی راهداری و باز شدن راه عبور؛ توسط همکاران صنعت برق مشکل آنها رفع خواهد شد.
سخنگوی صنعت برق اضافه کرد: بارش برف سنگین در مناطق غرب و شمال غرب کشور باعث برخی اختلالات محدود در چند انشعاب روستایی بوده است که با بازگشایی راه ها تا چند ساعات آتی، این اختلالات با تلاش بی وقفه گروههای عملیاتی صنعت برق به صورت کامل برطرف خواهد شد.
کاهش ۶ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور
فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب با اشاره به وضعیت مخازن سدهای کشور از شروع سال آبی جاری تا ۲۳ دیماه گفت: ورودی سدهای کشور هم اکنون ۵.۶۶ میلیارد مترمکعب است که نسبت به سال آبی گذشته با کاهش ۶ درصدی روبرو است.
وی اضافه کرد: این در حالیست که میزان ورودی به سدهای کشور در سال قبل ۶.۰۵ میلیارد مترمکعب بوده است.
صرفه جویی ۱۸ میلیارد مترمکعبی در مصرف گاز با بازتوانی نیروگاه
هادی مدقق مدیرکل برنامه ریزی کلان شرکت مادر تخصصی برق حرارتی با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده برای افزایش راندمان نیروگاه های کشور اشاره کرد: در بعضی از نیروگاه ها بخش گاز سیکل ترکیبی کامل و بخش بخار هنوز راه اندازی نشده است.
وی افزود: نزدیک به ۱۵ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی وجود دارد که در صورت تکمیل بخش بخار علاوه بر این ظرفیت، ۷۵۰۰ مگاوات بر ظرفیت شبکه افزوده می شود که در این صورت راندمان نیروگاهی نزدیک به ۳ درصد افزایش می یابد.
وی افزود: با نوسازی و باز توانی نیروگاه ها می توانیم سالانه نزدیک به ۱۸ میلیارد متر مکعب صرفه جویی در مصرف گاز داشته و نزدیک به ۱۲ هزار مگاوات به شبکه برق کشور افزوده می شود که می تواند قسمتی از ناترازی برق را به ویژه در روزهای پیک برطرف می کند.
سرمایه گذاری ۲۵۰ همتی دولت سیزدهم در صنعت برق
مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت توانیر در یازدهمین کنفرانس سیرد منطقه ای ایران اظهار داشت: وضعیت کنونی صنعت برق رشد مصرف ۴.۵ تا ۵ درصدی داریم در صورتیکه که کشورهای پیشرفته به یک درصد می رسد.
رجبی مشهدی افزود: تقاضای ۳۵۰۰، ۳۶۰۰ مگاواتی به تقاضای کشور اضافه می شود که برای این میزان باید ۵ هزار مگاوات نیروگاه نصب شود که سالانه ۵ میلیارد دلار باید هزینه شود.
مدیر عامل توانیر افزود: از شروع دولت سیزدهم تا کنون ۲۵۰ همت در این جهت سرمایه گذاری شده و ۵۰۰ همت هم در برنامه قرار دارد.
تولید نفت و گاز در ایران تا ۱۰۰ سال آینده ادامه خواهد داشت
محسن خجسته مهر مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در نشست معرفی فرصت ها و چارچوب سرمایه گذاری در تأمین خدمات دکل های حفاری در قالب قراردادهای خرید تضمینی خدمت، اظهار داشت: رشد اقتصادی در گرو رونق اقتصادیست و رونق اقتصادی با رونق کسب وکار محقق می شود، اگر صاحبان کسب وکار وجود نداشته باشند نمی توان به رشد اقتصادی دست یافت.
وی با اشاره به این که گامهای مهمی برای رونق اقتصاد و مردمی سازی آن برمی داریم، اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه به رشد ۸ درصدی اشاره شده است و باید در آخر این برنامه به آن نائل شویم و باید مشخص شود چه طرح هایی مقرر است این رشد اقتصادی را محقق کند.
خجسته مهر با تکیه بر این که مجموع ذخایر نفت خام و گاز طبیعی ایران ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت می باشد و ذخایر نامتعارف هنوز به این ذخایر اضافه نشده است، اشاره کرد: طی مطالعات اولیه درحال آماده سازی شرایطی هستیم تا ذخایر نفت و گاز شیل و هیدرات های گازی به ذخایر نفت و گاز ایران اضافه شود.
وی با اشاره به این که با همین ذخایر ۹۰ تا ۱۰۰ سال آینده تولید نفت و گاز در ایران ادامه خواهد داشت، اظهار داشت: ایران از نظر منابع زیرزمینی سرزمین ثروتمندی است و باید اهداف بلندمدت جهت استفاده از آن تعیین شود.
هفته پر بارش حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان
بر اساس گزارش مؤسسه تحقیقات آب، این هفته حوضه های آبریز اصلی دارای بارش های خوب بوده است؛ اما در هفته آتی از میزان بارش ها کاسته خواهد شد.
پیش بینی ها همینطور نشان میدهد که این هفته حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان بیشینه بارش ۲۲۸.۴ میلی متری و متوسط محدوده ۴.۶ میلی متری را دارد که بیشترین میزان بارش در میان حوضه های آبریز است.
پیش بینی می شود که حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان هم بیشینه بارش ۸۶.۱ میلی متری و متوسط بارش ۱۰.۶ میلی متری را داشته باشد که بیشترین میزان بارش هم خواهد بود.
۶ درصد تهرانی ها ۲ برابر الگو، آب مصرف می کنند
حسن اردکانی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران اظهار داشت: ۹۲ درصد آب کل کشور در قسمت کشاورزی و ۶ بخش در شرب و ۲ درصد در قسمت صنعت استفاده می شود. ما باید ببینیم چقدر در هدر رفت آب داریم، در تهران حدود ۲۲ درصد هدر رفت آب را داریم.
وی افزود: بخش زیادی از هدر رفت آب در قسمت انشعابات بدون مجوز است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با اعلان اینکه در ۱۰ ماه گذشته ۴۰ هزار انشعاب بدون مجوز را شناسایی کردیم که از ۲۰ هزار نفر را شناسایی کرده و با پرداخت جرایم انشعابات آنها وصل شد اما با ۲۰ هزار نفر دیگر برخورد قانونی کرده و انشعابات آنها کامل قطع شد.
اردکانی عنوان کرد: الگوی مصرف برای هر خانوار در ماه ۱۲ هزار لیتر است، اگر خانواده ۳ نفر باشد هر نفر در روز بین ۱۲۵ تا ۱۳۰ لیتر مصرف کند اما میانگین مصرف ما در استان تهران برای هر نفر ۲۵۰ لیتر در روز است و دوبرابر الگو است و ۶۳ درصد مشترکین دو برابر الگو مصرف می کنند و ۶ درصد مشترکین بیش از دوبرابر الگو مصرف می کنند.
تاکید وزیر نیرو بر رعایت قانون، شفافیت و عدالت در مدیریت منابع آب
علی اکبر محرابیان وزیر نیرو اظهار داشت: بخش نخست مدیریت بر اجرای طرح ها و پروژه های سازه ای شامل طرح های اولویت دار و بخش دیگر مدیریت بر منابع آب از نوع نرم افزاری است.
وی با تکیه بر این که مساله آب یک مساله و امر جدی است، اضافه کرد: مدیریت آب امروز یک انتخاب نیست، بلکه لزوم است و باید مدیریت آب را به صورت علمی، حساب شده و طبق برنامه، با رعایت قانون، عدالت و شفافیت مد نظر داشته باشیم.
محرابیان با اعلان اینکه مدیریت توأمان آب و برق همان تجلی قانونگرایی، عدالت و شفافیت است، تاکید کرد: به عنوان مثال پروانه ای برای کشاورز صادر شده و در یک آبخوان مشترک، کشاورزان و مصرف کنندگان مختلف وجود دارد که باید با رعایت قانون و عدالت و شفافیت آب برداشت شود؛ اما برمبنای سنجش ها و راستی آزمایی در عمل مشاهده کردیم که عده ای کمتر از حقشان بهره برده بودند و عده ای به حقوق دیگران بشدت تجاوز کرده اند.
توزیع ۸۲ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی در مناطق پربارش
جعفر سالاری نسب مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اظهار داشت: هیچ کمبودی درتوزیع سوخت زمستانی کشور وجود ندارد و در ۳ روز گذشته ۸۲ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی بصورت ویژه در مناطق پربارش کشور توزیع شده است.
وی افزود: افزون بر سوخت ذخیره سازی شده در تابستان، تنها در ایام ۲۳، ۲۴ و ۲۵ دیماه باتوجه به برودت هوای کشور و افزایش بارش ها در خیلی از نقاط، ۸۲ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی در مناطق شمال و شمال غرب کشور شامل اردبیل، میاندوآب، آذربایجان شرقی، کردستان، ارومیه، گیلان، زنجان، همدان، کرمانشاه و چالوس بصورت ویژه توزیع شده است.
وی تاکید کرد: ذخیره سازی سوخت زمستانی شامل نفت سفید و نفت گاز، سال جاری هم مانند سالهای قبل باتوجه به پیش بینی های انجام شده، از مردادماه در فروشندگی های روستایی سراسر کشور آغاز و تا پایان شهریورماه تکمیل شد.