كاهش مصرف مواد شیمیایی خطرناك در صنایع با نانوپوشش های سبز

زیپو کالا: یکی از شرکت های فناور نانو پوشش های دوستدار محیط زیست برای صنایع عرضه نموده و این پوشش جایگزین پوشش های رایج شده و توانسته استفاده از مواد شیمیایی خطرناک را در صنایع به حداقل ممکن برساند.
به گزارش ایسنا، یکی از شرکت های فناور طی سالهای اخیر با عرضه نانوپوشش تبدیلی زیرکونیومی خود به بازار کمک شایانی به حفظ محیط زیست کرده است؛ چونکه این نانوپوشش جایگزین پوشش های رایج در شرکت های ایرانی شده و میزان استفاده از مواد شیمیایی خطرناک را در تولید محصولاتی نظیر ماشین لباس شویی، یخچال، رادیاتور، بخاری، کولر و پکیج به حداقل میزان ممکن رسانده است.
پوشش های محافظتی که معمولا روی سطح فلزات استفاده می شود، نیازمند ترکیباتی است که برای محیط زیست خطرناک بوده و می تواند لطمه های زیادی به افراد در محیط کار و همین طور محیط زیست وارد کند.
فرهنگ آزاد، مدیر مهندسی این شرکت با اشاره به عرضه پوشش های تبدیلی نانوسرامیکی مبتنی بر زیرکونیوم، اظهار داشت: این نانو پوشش برای چسبندگی رنگ و افزایش مقاومت فلز پایه، بهترین کاربرد را دارد. یکی از مزیت های این فناوری آنست که میزان پوشش نهایی مورد نیاز روی سطح فلز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند. برای مثال اگر روی قطعه ای نیاز به ۱۰ هزار نانومتر پوشش بوده، با بهره گیری از این نانوپوشش تبدیلی، پوشش نهایی مورد نیاز به زیر ۱۰۰ نانومتر کاهش پیدا می کند.
وی افزود: پوشش های رایج در صنعت نظیر روی، نیکل، منگنز و فسفات، مشکلات زیست محیطی دارند. اما نانوپوشش تبدیلی زیرکونیومی این شرکت مشکلی برای محیط زیست ندارد. از طرف دیگر برای پوشش های رایج آب زیادی مصرف می شود در صورتیکه این نانوپوشش به آب کمی نیاز دارد.
آزاد افزود: در روش های پیشین رسوب و لجن زیادی تولید می شد و در نتیجه لازم بود تا تجهیزات زیادی برای جداسازی رسوب ها از محلول استفاده شود، اما این نانو پوشش عاری از لجن و رسوب است. از طرف دیگر، این نانوپوشش برای اپراتورها و کارگران نیز مناسب تر است چونکه با مواد سالم تری در تماس هستند و اثرات جانبی کمتری برای سلامت پرسنل دارند.»
پوشش دهی تبدیلی کرومات یا کروماته کردن، نوعی از پوشش دهی است که با عملیات شیمیایی می توان ترکیبات فلزی نظیر اسید کرومیک، کرومات یا دی کرومات روی سطح قرار داد. نتیجه چنین عملیاتی ایجاد پوشش محافظ تبدیلی، شامل ترکیبات کروم بر روی سطح فلز بوده که این روش برای چسبندگی رنگ و مقاومت خوردگی آلومینیوم انجام می شود. یکی از اشکالات رایج در این فرایند، آلودگی های زیست محیطی در اثر استفاده از کروم +۶، اسیدنیتریک و سود سوزآور است.
به نقل از ستاد نانو، صنایع باید تدابیر ویژه ای برای جلوگیری از لطمه به نیروی انسانی و همین طور ممانعت از آلودگی محیط زیست اتخاذ کنند که همچون این اقدامات می توان به استفاده از پوشش تبدیلی زیرکونیوم اشاره نمود.

منبع: