دلیلهای پایداری بحران فقر در عراق

زیپو کالا: طی سالهای قبل و به دلیلهای مختلف همچون درگیری با داعش، شاهد بدتر شدن اوضاع فقر در بین مردم عراق بوده ایم.

به گزارش زیپو کالا به نقل از مهر به نقل از شفق، طی سالهای قبل، اوضاع اقتصادی در عراق به دلیلهای مختلف بدتر شده است. شیوع ویروس کرونا از یک سو و جنگ با داعش که به آوارگی مردم و نابودی خیلی از مناطق مسکونی در این کشور باشیم، باعث شده تا شاهد بدتر شدن اوضاع اقتصادی در این کشور باشیم.
علاوه بر آن چه گفته شد، فساد دولتی، مدیریت ضعیف منابع عمومی، به همراه شفافیت ضعیف و برخی دیگر از موارد باعث شده تا زندگی مردم در عراق مشکل تر شود.
از سوی دیگر شرایط کشاورزی و دامداری در عراق در کنار کارهای شیلات به خاطر تبعات تغییرات آب و هوایی و سدسازی ترکیه در بالادست دو رودخانه مهم دجله و فرات به میزان چشم گیری افت کرده است.
به طور کلی با وجود کوشش های دولت عراق برای بهبود اوضاع فقر در بین مردم این کشور و بالا بردن کیفیت مسکن، اما همچنان فساد گسترده در کنار ادامه درگیری و تنش باعث شده تا این تلاش ها خیلی اثربخش جلوه نکند.
در ماه جولای مرکز راهبردی حقوق بشر در عراق اعلام نمود که بالاتر از ۱۰ میلیون عراقی یا به عبارتی حدود ۲۵ درصد از جمعیت عراق زیر خط فقر زندگی می کنند.
این مؤسسه اعلام نموده که با وجود کوشش های دولت عراق در بهبود اوضاع مسکن و زیر ساخت ها در این کشور بیکاری و فقر همچنان پابرجا است.
گزارش این مؤسسه می افزاید که با وجود حمایت دولتی از ۲ میلیون خانوار، اما یک میلیون خانوار دیگر نیز نیازمند دریافت این کمک ها هستند و در بودجه سال ۲۰۲۴ این کشور منابع کافی برای این کار اختصاص نیافته است.
نکته قابل تأمل آنکه در عراق ۴ هزار محله فقیر نشین وجود دارد که بالاتر از ۳ میلیون نفر در این مناطق سکونت دارند.
حلال التان، کارشناس اقتصادی عراقی، معتقد می باشد که آمارهای ارائه شده از طرف دولت عراق نسبت به فقر واقعی در این کشور ناصحیح بوده و برخلاف ارزیابی ۲۰ درصدی دولت، ۳۰ تا ۳۵ درصد از مردم این کشور درگیر فقر هستند.
وی دلیل پایدار بودن فقر در عراق را ادامه درگیری و تنش، تحریم های اقتصادی، و سوءمدیریت در استفاده از ثروت های این کشور عنوان کرده است.
این کارشناس عراقی همین طور بر این باور است که سیاست های حمایتی دولتی مقطعی بوده و کافی نیستند و این کشور باید به سمت بهبود زیر ساخت ها، احیای صنایع، و بهتر کردن اوضاع کشاورزی برود تا فقر و بیکاری را کم کند.
با این وجود اما دولت عراق در سال ۲۰۲۳ اعلام نمود که جایگاه این کشور در رتبه بندی سازمان ملل درباره ی فقر کشورها، ۲۰ پله بهبود پیدا کرده و از ۸۶ به ۶۶ رسیده است.
یکی از عوامل تأثیر گذار بر ادامه بحران فقر در این همسایه غربی کشورمان بالا بودن نرخ بیکاری در این کشور است. آمارهای موجود حاکی از آنست که همچنان ۱.۶۵ میلیون نفر در این کشور بیکار هستند.
یکی از با اهمیت ترین دلیلهای این حجم بیکاری در عراق، حضور حجم بالایی از اتباع خارجی شاغل در این کشور است به شکلی که گفته می شود حدود یک میلیون تبعه خارجی در عراق مشغول بکار هستند که فقط اطلاعات ۴۰ هزار نفر از آنها بطور رسمی ثبت شده و مجوز رسمی دارند.

منبع: